De euro dendert omlaag na zwakke inflatiecijfers van de eurozone. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Inflatie in de Eurozone is in september op een nieuw dieptepunt beland van 0,3 procent, het laagste niveau sinds 2009. In september stegen consumentenprijzen vergeleken met dezelfde maand in 2013 met 0,4 procent. De lage inflatie was in de eerste plaats het gevolg van een daling van energie- en voedselprijzen.
2.De euro is vanochtend een snoekduik aan het maken en koerst fors lager ten opzichte van de dollar en de yen. De euro kelderde kort na de klok van elf uur naar 1,2613 dollar per euro, het laagste niveau in ongeveer twee jaar tijd. Dat komt door de tegenvallende inflatiecijfers van de eurozone, die de hoop op meer monetaire steun van de Europese Centrale Bank ingrijpen aanwakkeren. De kerninflatie, ofwel de inflatie exclusief de prijzen van voedsel en energie, daalde van 0,9 procent in augustus naar 0,7 procent in september, terwijl gerekend was op een onveranderd cijfer.
3.Nog even over dat Europese `investeringsprogramma` van 300 miljard euro (overeenkomend met ongeveer 3 procent van het nationaal inkomen van de eurozone). Toen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker afgelopen zomer met die 300 miljard euro op de proppen kwam, was al duidelijk dat het programma niet veel voorstelde omdat de 300 miljard euro uit bestaande begrotingen gefinancierd moet worden. Geen nieuw geld, en dus is het stimulerend effect verwaarloosbaar. Als het al überhaupt zo ver zal komen.
De 300 miljard euro bij elkaar sprokkelen lukt niet en een proefballon om de ECB de investeringen dan maar monetair te financieren (goed plan overigens) is niet meer dan dat. Maandag informeerde Jyrki Katainen, een van de nieuwe bovenbazen in de Europese Commissie die direct onder Juncker staat, het Europees Parlement over hoe het e voor staat met het vinden van de 300 miljard euro. Dat leverde antwoorden op als “EU-middelen effectiever benutten”, overheden overhalen om uitgaven te verlagen op een manier die “investeringen stimuleren” en “regelgeving creëren die aanzetten tot private investeringen.” Met andere woorden, er is helemaal niks.
4.Nein, Nein, Nein – géén hogere Duitse defensie-uitgaven. Uit een overheidsrapport blijkt dat de toestand van het Duitse defensiematerieel deplorabel is: straaljagers en helikopters die met ducttape worden opgelapt omdat er geen reserveonderdelen voor handen zijn. Een beetje als de steeds verder afbrokkelende Duitse infrastructuur. Minister van Defensie Ursula von der Leyen, de beoogde opvolger van Bondskanselier Merkel, pleit daarom voor hogere defensie-uitgaven zodat Duitsland aan zijn NAVO-verplichtingen kan voldoen. Merkel heeft bij mond van haar zegsman laten weten dat er geen extra geld voor defensie beschikbaar is.
5.Franse consumentenuitgaven zijn in augustus onverwacht gestegen met 0,7 procent ten opzichte van juli. Gerekend was juist op een lichte afname. Daartegenover staat dat consumentenbestedingen in juli met 0,7 procent daalden.
6.Duitse consumenten waren in augustus erg kooplustig. Detailhandelsverkopen stegen met 2,5 procent ten opzichte van juli, terwijl gerekend was op groei van een half procent. Ook in Duitsland was juli een slechte maand voor consumentenuitgaven, want detailhandelsverkopen daalden die maand met 1,1 procent.
7.De Duitse online modewinkel Zalando heeft maandag gescoord in de aanloop naar het beursdebuut van woensdag. Zalando, de grootste online modeketen in Europa, liet de verkoopprijs van zijn aandelen vaststellen op 21,50 euro per stuk. Dat is aan de bovenkant van de bandbreedte van 18 tot 22,50 euro. Zalando haalt hiermee in totaal 605 miljoen euro aan vers geld op.
8.Japanse macrocijfers waren vanochtend erg slecht, to say the least. Industriële productie kelderde in augustus ten opzichte van juli met 2,9 procent, een daling die bijna drie keer zo sterk als verwacht was. Bovendien was er in juli ook al sprake van krimp. Inmiddels zweet Premier Shinzo Abe peentjes omdat de cijfers suggereren dat de economie in een nieuwe recessie kan gaan belanden. Vanwege de BTW-verhoging per 1 april kromp de Japanse economie in het tweede kwartaal met een forse 1,8 procent.
9.Op de beursagenda staan vandaag nog een aantal Amerikaanse macrocijfers, waaronder het consumentenvertrouwen, die naar verwachting een recordstand zal aantikken nu de Amerikaanse economie op stoom komt. Economen gepolst door persbureau Bloomberg News verwachten dat de vertrouwensindex van The Conference Board deze maand steeg naar 92,5, wat de hoogste stand sinds eind 2007 zou zijn.
10.Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend licht groen, maar echt een naam mag dat niet hebben. De AEX is op weg naar een maandwinst van 1,8 procent en een kwartaalwinst van 1,7 procent.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl